The Jazz Cave Festival. Beginnings
Peștera Ialomiței, Munții Bucegi.
12:00 Ana Maria Galea & New Landscapes
14:00 AC Leonte & Alexandru Arcuș
16:00 OVI feat. Sorin Zlat Band

 

 

Începând cu data de 26 mai 2020, Pestera Ialomitei îsi va relua programul de vizitare!
           Programul de vizitare este de Luni pâna Duminica, de la 9:00 - 13:00 si de la 14:00 - 18:00.
           În intervalul orar 13:00-14:00 se va realiza igienizarea spatiului expozitional.
Vizitarea este conditionata de respectarea urmatoarelor reguli pentru protectia turistilor si a angajatilor:
- la intrare se va efectua un triaj observational si nu se va permite accesul persoanelor care prezinta simptome de infectie respiratorie (tuse, stranut, rinoree);
         - purtarea mastii care sa acopere nasul si gura este obligatorie atât pentru vizitatori, cât si pentru personalul angajat.  De asemenea, se va verifica temperatura vizitatorilor, iar persoanele care refuza aceste masuri nu le va fi permis accesul.
         - vizitatorii îsi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe baza de alcool care va fi pus la dispozitie la intrare;
         - vizitatorii nu pot forma grupuri mai mari de 3 persoane, cu exceptia familiilor care au doi sau mai multi copii;
         - accesul grupurilor (maximum 3 persoane) se face la un interval de 5 minute;
         - accesul se face cu respectarea de catre participanti a distan?arii fizice de minimum 2 m, iar vizitatorii sunt sfatuiti sa respecte instructiunile personalului.
Accesul de noi vizitatori va fi permis gradual si progresiv.
         În perioada starii de alerta sunt restrictionate grupurile de vizitatori,  tururile ghidate si organizarea de evenimente culturale cu participarea publicului, de tipul: vernisaje, lansari de carte, proiectii de filme documentare, etc.
        Va asteptam cu drag si va rugam sa respectati regulile pentru protectia dumneavoastra!

 

Având în vedere contextul riscului de răspândire a infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și ca urmare a deciziei Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște vă comunică faptul că suspenda vizitarea Peșterii Ialomiței până la 31 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii.

Totodată vă reamintim că și celelalte muzee şi casele memoriale aflate în administrarea Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte și anume:Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, Muzeul de Istorie, Muzeul „Vasile Blendea”, Muzeul de Artă, Casa Atelier“Gheorghe Petraşcu”, Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, Muzeul ”Casa Romanţei”, Casa Atelier “Gabriel Popescu”din Vulcana Pandele, Casa Memorială I. L. Caragiale, Expoziţia "Metamorfozele unuiloc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri "Ferdinand I" la spaţiul profan alprocesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România",Muzeul Etnografic "Prof. Dumitru Ulieru" Pietroşiţa, sunt #închise.
Vă mulţumim pentru înţelegere!


Biroul Relaţii Publice al Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

 

Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte anunţă trecerea la programul de iarnă pentru obiectivul turistic “Peștera Ialomiței”.

Din 1 octombrie 2019, Peştera Ialomiţei îşi modifica programul de vizitare, urmând să fie deschisă între orele 9:00 - 17:00, zilele de vizitare rămânând aceleași, de luni până duminică. Ultimul bilet de intrare va fi eliberat la ora 16:00. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Peştera Ialomiţei este situată în localitatea Moroeni, judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.660 m, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna. Numele acesteia vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei, situată sub Vârful Găvanele (2.479 m), aflat la 600 m de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit, numit şi Bucura Dumbravă.

Încărcătura deosebită a acestor locuri i-a atras de-a lungul timpului atât pe daci, cât şi pe primii creştini, călugării, care se aflau în căutarea însingurării şi a unui loc de rugăciune departe de zgomotul lumii. Se spune că în Peştera Ialomiţei a poposit şi Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, cel trimis să încreştineze populațiile de la Nord de Dunăre.

Peştera Ialomiţei are o dezvoltare cumulată de 1.128 metri, dintre care doar 480 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Temperatura în peşteră oscilează între 5 şi 6 grade. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.

 

Consiliul Judeţean Dâmboviţa informează participanţii la traficul rutier că pentru  aşternerea de mixturi asfaltice la obiectivul ,,Drum de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga”, se închide circulaţia rutieră pe sectorul menţionat, în perioada 24 – 26.09.2019.

Pentru accesul în Platoul Padina-Peştera, se va utiliza traseul DJ 714 Glod - Sanatoriul Moroeni – Zănoaga – Bolboci – Padina – Peştera, sector pe care sunt în desfăşurare, lucrări de întreţinere a părţii carosabile pietruite.

Prin grija constructorului, se va asigura dirijarea circulaţiei în punctele Cota 1000 Moroeni – intrare DJ 713 şi Zănoaga – intersecţie DJ 713 cu DJ 714.

În vederea realizării, în condiţii de siguranţă, a aşternerii de mixturi asfaltice la obiectivul mai sus-menţionat, recomandăm participanţilor la trafic respectarea restricţiilor de circulaţie cu menţiunea că acestea se vor ridica în cazul în care condiţiile meteorologice vor fi nefavorabile.

 

Informatii preluate de pe situl CJD

 

În perioada 28-31 iulie 2016, la 1509 metri altitudine, pe Platoul Padina din Parcul Natural Bucegi, are loc cea de-a 7-a ediţie a festivalului montan al verii “PADINA FEST”. Nici în acest an nu vor lipsi îndrăgite trupe de rock şi electro, Filarmonica Muntenia, activitățile sportive montane.

 

Sâmbătă, 25 iulie 2015, a avut loc în zona Padina – Peștera, evenimentul de inaugurare a obiectivului de investiții ”Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii Ialomiţei din masivul Bucegi, judeţul Dâmboviţa”, proiect derulat de Consiliul Județean Dâmbovița prin Programul Operațional Regional (POR) 2007 – 2013, în valoare de 6.415.654 lei, din care 4.625.710 – valoare eligibilă.

Contractul de finanțare a fost semnat în luna mai a anului 2012, dar lucrările de execuție propriu-zisă au demarat 2 ani mai târziu, în mai 2014.

La eveniment au participat alături de Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu,  prefectul județului Ioan Marinescu, fostul premier al României, Adrian Năstase, europarlamentarul Viorica Dăncilă, Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, vicepreședinții CJD, Marin Antonescu și Adrian Dumitru, administratorul public al județului, Alexandru Oprea, senatorii Leonardo Badea și Valentin Calcan, deputații Ion Pârgaru și Carmen Moldovan, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviște,  primari și consilieri județeni, lideri politici, șefi de instituții deconcentrate. De asemenea, la eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Raional Ștefan Vodă din Republica Moldova, Nicolae Molozea, însoțit de șeful administrației publice, Aliona Muntean.

Peştera Ialomiţei s-a format, prin acţiunea corozivă a apei, în calcarele jurasice din culmea sud-estică a muntelui Bătrîna (Masivul Bucegi), la 1.560 m altitudine absolută, intrarea sa fiind de 18 m deasupra talvegului văii Ialomiţei. Este o peşteră mare, cu galerii fosile şi active, dispusă pe două etaje, care însumează 1128 m lungime. Intrarea, orientată spre est, are dimensiuni impunătoare (40 m lăţime şi 20 m înălţime).

Proiectul de reabilitare a constat în:

-  Modernizarea aleii de acces pietonal care asigură legătura între drumul existent şi Peştera Ialomiţei, pe o lungime de 188,10 m şi cu lăţimea de 2,50 – 3,00 m;

-  Refacerea căilor de acces în peşteră şi înlocuirea podeţelor şi scărilor interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil va fi de 435m;

-  Refacerea instalaţiilor electrice;

-  Amenajarea unui punct nou de informare turistică şi taxare care îl va înlocui pe cel vechi;

-  Modernizarea platformei exterioare (la intrarea pe traseul vizitabil).

-  Amenajarea unei scene metalice demontabile, cu toate dotările necesare (echipamente de sonorizare, de proiecție) pentru desfășurarea unor evenimente (slujbe religioase, spectacole de muzică si lumină, miniconcerte simfonice, proiecții de filme);

-  Sisteme-redare informative portabile pentru vizitatori;

-  Panouri de informare/avertizare vizitatori;

-  Sistem de supraveghere video;

-  Filme documentare pentru informarea vizitatorilor;

-  Alte dotări (bănci de odihnă, coşuri de gunoi, pubele ecologice, cabine WC ecologic, grup electrogen).

În mesajul adresat participanților la eveniment, Președintele CJD, Adrian Țuțuianu, a precizat:

” Suntem părtași astăzi, în inima munților Bucegi, la crearea unui reper esențial pentru tot ceea ce înseamnă cadrul natural fabulos care ne înconjoară și, mai mult decât orice, efortul nostru repetat de-a lungul anilor sub forma unei expresii cvasi-uzitate: transformarea și eficientizarea potențialului turistic important de care județul Dâmbovița dispune pe Platoul Padina – Peștera.                                                     

Inaugurarea noastră are un sens foarte aplicat și determinant pentru ceea ce ne dorim și ne închipuim că trebuie să însemne un habitat turistic adecvat publicului, atât celui pasionat și „prizonier” frumuseții muntelui, cât și turiștilor de ocazie.

În întâmpinarea acestui obiectiv, evenimentul nostru este încadrat în zilele celui mai așteptat festival montan al verii, Padina Fest. Bifând, deja, a 6-a ediție, pornit de la 1.000 de turiști și ajuns acum de aproximativ 10.000, Padina Fest a devenit un „brand” al zonei noastre montane și un „agent” turistic extrem de eficient. Este un eveniment de calitate, care îmbină dragostea de munte, muzica bună, eco-aventura, relaxarea și buna dispoziție în granițele unui peisaj, trebuie să recunoașteți, absolut mirific.

Pentru ca obiectivul pe care-l inaugurăm astăzi să fie potențat la adevărata lui valoare, simpla lui reabilitare ar fi nu doar insuficientă, ci și inutilă. Tocmai de aceea, Consiliul Județean Dâmbovița a privit către un tablou mai mare al zonei și a căutat să aducă proiecte și acțiuni complementare, integrate aceleiași idei: acces, atragere și promovare a zonei montane. Mă refer aici la:

-          Reabilitarea și modernizarea drumurilor din zona montană:

Pentru accesul în condiții de calitate și confort în zona Padina – Peștera, Consiliul Județean Dâmbovița are în derulare 3 contracte de lucrări și anume:

  • Reabilitarea și modernizarea DJ 713( DN 71 – Cabana Cuibul Dorului – Cabana Dichiu – intersecție drum Piatra Arsă), pe o lungime de 16 km. Tronsonul este asfaltat în întregime, iar pe un sector de 3,5 km (limită județ Dâmbovița cu județul Prahova, până în zona Dichiu) a fost pus stratul 2 de asfalt. Investiția este realizată în asociere cu Consiliul Județean Prahova.
  • Drumul de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga – Bolboci, în lungime de 3 km, este asfaltat în întregime cu un prim strat de asfalt, iar pe un tronson de 1,4 km s-a turnat și stratul 2.

Și,

  • Reabilitarea și modernizarea DJ 714, sector Zănoaga – Bolboci și sector Cheile Tătarului  - Salvamont, în lungime 8 km, asfaltat într-un prim strat pe o lungime de 2,4 km.

-          Realizarea unui Punct de informare turistică aici, în zona Peștera, obiectiv integrat în cadrul unui proiect mai amplu derulat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu și dedicat conservării biodiversității din Parcul Natural Bucegi.

-          Finalizarea procedurilor de expropriere pentru amenajarea de pârtii de schi în zona montană (…)

Stațiunea Padina-Peștera trebuie să devină o stațiune de interes național! Avem cele mai bune argumente, avem determinarea de a recupera anumite întârzieri obiective și mai avem ceva: o dorință mare de a transforma în realitate o idee despre care prea mult s-a vorbit și în slujba căreia prea puțin s-a făcut. Suntem binecuvântați să ne bucurăm aici, în județul Dâmbovița, de bogății naturale unice și cred că am săvârși un păcat irecuperabil dacă nu ne-am pune tot sufletul pentru potențarea lor (…)

La final, e de datoria mea să ofer câteva mulțumiri unor oameni fără de care acest proiect nu ar fi existat.

Primul căruia trebuie să-i mulțumesc este Primul Ministru al României, dl Victor Ponta! Sprijinul său constant și deschiderea totală față de județul Dâmbovița și față de investițiile județului Dâmbovița au însemnat un ajutor imens pentru dezvoltarea de proiecte în ultimii 3 ani și jumătate.

Îi mulțumesc apoi lui Liviu Dragnea, fost viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale, precum și doamnei Sevil Shhaideh, actualul ministru al Dezvoltării, care ne-au susținut, la rândul lor, cu toată forța și fără nicio ezitare. Atât Victor Ponta, cât și Liviu Dragnea au dovedit concret că sunt prieteni ai județului Dâmbovița!

Îi mulțumesc domnului Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene, actual ministru al Finanțelor Publice pentru deschidere și suport.

Le mulțumesc celor din conducerea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, începând cu directorul Liviu Mușat. Implementarea acestui proiect, ca și a altora, se datorează și modului impecabil în care am colaborat cu ADR.

Nu în ultimul rând, le mulțumesc colegilor mei, demnitari și funcționari din cadrul Consiliului Județean, care au lucrat la implementarea acestui proiect. A fost o muncă foarte susținută, un efort pe care numai noi, în interiorul echipei îl știm și faptul că tăiem astăzi panglica inaugurală li se datorează. Vă felicit!

Îi mulțumesc și Înaltpreasfinției Sale, Arhiepiscopului și Mitropolitului Nifon, pentru binecuvântarea acestui spațiu și pentru colaborarea pe care am dezvoltat-o între Consiliul Județean și Arhiepiscopie, inclusiv în cadrul acestui proiect.

Desigur, vă mulțumesc și dumneavoastră, tuturor pentru bucuria pe care ne-ați făcut-o de a fi părtași, alături de noi, la acest moment de referință în ceea ce va însemna parcursul turistic al județului Dâmbovița în viitor!”

 

DSC 0005
DSC 0008
DSC 0029
DSC 0037 199x133
DSC 0046
DSC 0048
DSC 0069
DSC 0072
DSC 0088
DSC 0098 199x133
DSC 0131
DSC 0142
DSC 0168
DSC 0212
DSC 0221
DSC 0230
DSC 0233
DSC 0234 199x133
DSC 0235
DSC 0238
DSC 0255
Coperta
Coperta 199x133

 

Vă invităm la standul nostru de la Târgul de Turism al României care se va desfășura la ROMEXPO București în perioada 25 - 28 februarie 2016, Pavilionul C3, Standul 34

 

 

       EVENIMENTE                            CAZARE

                logo retina